lauantai 12. huhtikuuta 2014

LUETUIMMAT TEKSTIT

En olisi blogia aloittaessa uskonut, että näin paljon samat asiat meitä siivoojia koskettaa. Yksin työskennellessä luulee joskus, että on yksin ongelmiensa kanssa. Useimmilla taitaa mättää samassa asiassa eli ohjauksen ja perehdytyksen puute ja esimiehen ammattitaidottomuus. Kumpikin seikka johtaa siihen, että tukea omaan työhön ei saa.

Näitä siis on luettu eniten: Työssä jaksaminen, aineiden annostelu ja aikavarkaat, tässä järjestyksessä.

Mistä tämä kertoo? Siitä, että tosiaan se perehdytys ja ohjaus puuttuu. Kun ei tiedä mitä pitää tehdä ja miten, niin se johtaa tuohon väsymiseen. Ja miksi tuo perehdytys puuttuu? Siksi, että esimiehet ovat joko niitä entisiä siivoojia joita ei ole perehdytetty ja jotka esimiehinä eivät siis osaa perehdyttää koska heitäkään ei ole ohjattu eikä perehdytetty. Tai sitten ylennys siivoojasta esimieheksi on noussut "hattuun" ja hän kohtelee siivoojaa just samalla lailla kun häntä itseäänkin on kohdeltu. Tai sitten heillä ei ole minkäänlaista siivousalan koulutusta eikä kokemusta eivätkä uskalla naamaansa näyttää kohteissa ollenkaan. Kas, kun silloin siivooja on pätevämpi ja sehän ei käy!

Kun esimieheltä puuttuu siivousalankoulutus pitää hänen ja siivoojan välissä olla koulutettu ohjaaja. Silloin esimies hoitaa esimiestyön, ohjaaja siivouksen sujuvuuden ja siivooja tekee suorittavan työn. Siivooja on kuitenkin sen oman kohteensa asiantuntija, toki ohjaajan täytyy osata sen siivous.

Työssä jaksamiseen auttaa työn hallitseminen. Olisi hyvä jos siivooja saisi joskus ohjaajan pariksi tunniksi kaveriksi siivoamaan. Silloin voi tehdä jotain tarkempaa siivousta kun tekijöitä onkin kaksi, käydä tarvittaessa työohjeita läpi (jos sellaiset löytyy) tai vain muuten helpottaa sen siivoojan päivää. Kysyttävää ja keskusteltavaa on aina ja ohjaajan kanssa voisi etsiä niitä aikavarkaitakin. Ohjaajan tunnithan menee ohjaukseen ja siivoojan kohteen siivoustunteihin, näin ohjaajan tekemät tunnit eivät rasita kohteen tunteja. Ei siis tarkoita sitä, että ohjaajan tekemät tunnit vähennettäisi kohteen eli siivoojan tunneista!!!

Palaveri kerran kuussa muiden siivoojien kanssa olisi yksi helppo keino. Silloin voisimme vaihtaa kokemuksia, kysellä miten muut toimii ja muutenkin vaihtaa kuulumisia. Häviäisi se yksinäisyyden tunne. Joskus pieni tietoisku talon asioista, vähän yhteistä ohjausta tai muu koulutus menisi siinä samalla. Näin voisimme kehittää ammattitaitoamme. Pääasia on, että tapaamiset olisi säännöllisiä, eivät venyttäisi siivoojan päivää kohtuuttomasti, kaikki olisivat halukkaita tähän järjestelyyn ja myös siivoojat saisivat päättää mahdollisten koulutusten sisällöstä. Ja kouluttajaksi tietysti osaava henkilö, ei se ammattitaidoton esimies. Eikä niin, että pöydälle jätetään ohjeita ja artikkeleita luettaviksi (tämä kertoo siitä, että esimies ei todellakaan ymmärrä niistä yhtään mitään).  Kyllä nekin pitää käydä yhdessä läpi ja jatkossakin seurata, että asia on ymmärretty ja se osataan viedä työhön oikein.

Ja vielä yksi juttu. Ohjaajan, kouluttajan yms puhelin äänettömälle siksi aikaa kun hän asioi siivoojan kanssa. Kukaan ei ole niin tärkeä henkilö, että pitää olla koko ajan tavoitettavissa. On niin kurjaa kun puhelin keskeyttää koko ajan ja ohjaajan/esimiehen huomio on ihan muualla kun siinä hetkessä. Silloin olisi parempi  jättää kokonaan tulematta.

Tämän lauseen olen kopioinut yhden siivottavan toimiston seinältä, on ehkä tuttu muillekin. Sopii niin hyvin loppukaneetiksi tähän juttuun!

Kun taitamaton laittaa osaamattoman tekemään tarpeettoman, tuntuu siltä, että turha työ menee hukkaan.


Taidatkos sen paremmin sanoa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti