tiistai 8. huhtikuuta 2014

SAUNAN JA PESUHUONEEN PESU

Niitä saunoja, niitä kyllä riittää. Viikon aikana 10 kappaletta ja muutamassa kaksi pukuhuonetta. Tänään olen hinkannut 5, huomenna teen ainakin 2 joten 3 jää torstaille. Teenkö huomenna enemmän jolloin torstaille jää vähemmän, sen näkee sitten aamulla. Tiistaina ei tarvitsisi pestä yhtään, mutta koska päivä on viikon lyhyin, helpotan torstaipäivää ja käyn tekemässä niin monta saunaa kun intoa piisaa.  Siirtymää tulee vain pari minuuttia joten olen saanut luvan tehdä näin. Oikea saunanpesupäivä on siis torstai.

Rappuaika on vielä talviajassa vaikka kelit onkin ihan kesäkelit. Olen hyödyntänyt tilanteen niin, että maanantaina hinkkaan raput tosi puhtaiksi ja keskiviikkona vaan juoksen ne nihkeällä läpi jolloin rappuajasta jää just sen verran, että ehdin siivota samasta talosta saunan. Pukuhuoneen jätän torstaille.  Tähän en ole saanut lupaa, mutta eipä sitä ole kukaan keksinyt kieltääkään.

Homma menee näin. Pukarista roskapussin vaihto ja pussi ovelle. Matot rullalle pukuhuoneesta ja vauhdilla niiden kanssa pesuhuoneeseen. Pesuhuoneessa tarvikesangon tyhjennys penkille, sanko hanan alle lattialle, hana täysille, letku paikoilleen ja mattojen letkutus ja saunan ja pesuhuoneen pintojen kostutus sillä välin kun sanko täyttyy. Hanat kiinni, aine ja hankauslevy tai harja sankoon, pitkävartinen hankauspesin valmiiksi oven suuhun, syöksy lauteille, julmettu hinkkaus selkänojalle, kaiteille ja lauteille, huuhtelu, lauteet ylös, pesu, huuhtelu, saunan ovien pesu siitä ohi kulkiessa, sitten ovesta vasemmalle seinän pesua, penkki ja sillä olevat pesuvadit, kiulut ym ohi mennessä puhtaiksi, penkki pois seinän vierestä, seiniä pesuhuonetta kiertäen, hanat kun kohdalle osuu, lopuksi lattian harjapesu, ensin seinän vierestä penkin kohdalta jotta saan penkin pois keskilattialta, ja lattiakaivot. Sanko penkille, letku kouraan, sangon ja omien tarvikkeiden huuhtelu ja kasaus sankoon ja lopuksi sama kierros takaisin päin letkun kanssa huuhdellen.

Omat kamat pukuhuoneen puolelle, ikkunakuivaimella lauteista vedet pois niiltä lauteilta joita ei voi nostaa ylös, ylösnostettavathan jäi jo huuhtelun jälkeen ylös, ovilasi kuivaimella, penkistä kuivaimella vedet pois, pesuvadit paikoilleen, hanojen kuivaus ja ovilasista valumajäljet pois Micro Smartilla ja lopuksi lattian kuivaus kuivaimella, siis lattiankuivaimella, ei ikkunankuivaimella;) sanko vauhdilla siivouskomeroon ja seuraavaan taloon.

Vaihdan viikottain nopeasti pestävää saunaa, en siis koskaan teen tätä kahta kertaa peräkkäin samalle saunalle. Pesen sen kyllä joka kerta kunnolla, mutta kun saumatkin pitää joskus hinkata, pestä happamalla seiniä tai pestä pukarien matot tai harjapestä niiden lattiat niin ne teen silloin torstaina jolloin niille on enemmän aikaa. Pinnat ei ole pinttyneet eikä punahomettakaan ole ilmestynyt joten homma toimii. Pitää vaan olla tarkkana, että kaikki paikat tulee tehtyä.

Pukuhuoneet siivoan torstaina kun käyn laskemassa lauteet ja sulkemassa oven. Peili, hyllyt, penkit, lattiat, muualta tarvittaessa pölyt. Laattalattian moppaan ensin 50cm Safety-mopilla, sillä karhealla ja siis kuivalla. Kerää kaiken pölyn ja hiukset himskatin hyvin ja kun moppaa kostealla lattian niin pöly ei pyöri märän mopin alla.  (Sama moppi on hyvä myös kuivaushuoneiden lattioilla, siellä sitä pölyä vasta onkin.) Pukuhuoneen matot lattialle ja niiden moppaus.

Siis en ota yhtään turhaa askelta, kierrän paikat ensin pesten toiseen suuntaan ja takaisin päin sama huuhdellen. Ja yksi aine koko ajan, ei mitään lasinpesuaineita tai muita. Hapan seinille silloin tällöin jotta laatat ei ihan harmaannu, lauteitahan sillä ei pestä.

90 senttinen säätövarsi  ja 35 cm levykehys ja Safety-moppi olisivat parhaat seinien pesussa, mutta ne maksaa kuulema liikaa. Näkisittepä, kun yhdessä tosi pienessä pesuhuoneessa yritän pyöriä sen täyspitkän varren kanssa. Laitan vielä joskus pesimen kumpaakin päähän niin saan vastakkaiset seinät yhtä aikaa puhtaiksi:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti