perjantai 28. maaliskuuta 2014

Työaika / siirtymäaika

Kun niin monesti saa lukea ja kuulla tästä siirtymäajan palkasta, päätin minäkin laittaa lusikkani tähän soppaan.

Joskus jossakin vanhassa Kipa:n TES:ssä oli vielä siirtymäaika josta maksettiin 85% tuntipalkasta, nykyään  TES:ssä sitä ei enää ole.  Ilmeisesti  jotkut työnantajat nyt luulevat, että siitä ei sitten enää tarvitse maksaa. Päinvastoin!  Ns. siirtymäajalta eli ihan palkalliselta ajalta kuuluu maksaa normaali tuntipalkka sekä kilometrikorvaus jos ajaa omalla autolla!

Kun aamulla lähtee töihin ja menee esim. ensiksi toimistolle tai hakemaan avaimia, moppeja, tarvikkeita. aineita tai muuta työhön liittyvää niin se matka kotona sinne toimistolle/varastolle/pyykkituvalle on työmatkaa josta ei siis makseta palkkaa eikä kilometrikorvauksia. Mutta kun sieltä lähtee ensimmäiseen kohteeseen niin on jo töissä ja siitä maksetaan sekä palkka että kilometrikorvaus!  Riippumatta siitä kuinka kaukana se eka paikka on, siis vaikka 50km, mutta jos sinne pitää mennä siivoamaan niin matkasta myös maksetaan! Sekä työpäivän aikana kaikki siirtymät kohteesta toiseen,  niistä saa sekä palkan että kilometri korvauksen. Siis jokaisesta siirtymästä kohteesta toiseen sekä  matkasta viimeisestä kohteesta toimistolle. Ja takautuvasti!  Kotimatkat on työmatkaa eikä ne siis ole ns. siirtymämatkoja, niistä ei enää makseta. Tarkistakaa tarvittaessa mitä tessiä oma työnantaja noudattaa, mutta näin siis kipassa.

Jos haluaa vielä varmistaa asian ja kysyä muutakin niin työsuojelupiirit on sitä varten. Niihin voi soittaa nimettömänä, työnantajaakaan ei tarvitse sanoa.  Sen jälkeen voi  työnantajan kanssa asiallisesti keskustelemalla miettiä miten asiassa edetään.  Kenenkään ei tarvitse maksaa työnantajan kuluja omasta pussista :) 

Lisäys tekstiin 29.3.2014
Siis jokaisesta siirtymästä maksetaan palkka vaikka siirtyisi kävellen, pyörällä, bussilla, firman autolla, ihan millä vaan. Painotin enemmän tuota omaa autoa jotta kenelläkään ei jäisi saamatta niistä niitä kilometrikorvauksia sen palkan lisäksi. -HH-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti