sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Vain yhden minuutin tähden

Mainitsin tuosta mitoituksesta jo aiemmin, siitä nyt vähän tarkemmin.

Ensinnäkin on mitoittajia ja "mitoittajia".  Jos nyt itse lähtisin tuota tekemään kuuluisin tuohon jälkimmäiseen joukkoon, kokemusta kun ei ole. Voisihan sitä yrittää niin, että on jossain kohteessa laskenut, että 3 kerroksisen talon yhden rappukäytävän tekee 10 minuutissa. Ihan ok aika. Mutta kun niitä sitten on vaikka 10 peräkkäin niin johan meneekin enemmän aikaa. Nimittäin se siirtyminen niitten märkien moppien, harjan ja rikkalapion tai imurin ja levykehyksen kanssa on hankalaa kun välissä on useita ovia. Ja sieltä viimeisestä rapusta kun on palattava siihen ensimmäiseen rappuun ja palautettava kamat takaisin komeroon. Kamat on laskettava käsistä 18 kertaa avatakseen oven. Kesällä voi tietty juosta ulkokautta takaisin, mutta ei pakkasella ja liukkaalla. Ekat siirtymät siivotessa ehkä menee, mutta tahti hidastuu ihan väkisin matkan varrella. Ja kun matalissa taloissa ei ole hissiä niin kyllä sinne kymmenenteen rappuun ylös meno on jo huomattavasti hitaampaa kuin siihen ekaan oli.

Oletetaan, että kohteen mitoituksen on tehnyt ihan kelpo mitoittaja joka ei ole sen enempää työnantajan kuin työntekijänkään puolella.  Hän siis laskee paljonko yhden rapun tekemiseen menee aikaa ja siihen ajaksi ihan normaalin ajan. Esimerkiksi laitan tuon 10 minuuttia, on helpompi tapa laskea. Ja niitä rappuja tässä kuvitellussa yhtiössä on 10 kpl. Eli SIIVOUSAJAKSI tulisi 10 rappua x 10min eli 100 min eli 1h 40 minuuttia. Siivousaika alkaa siitä kun moppi osuu lattiaan ja loppuu siihen kun se viimeisen kerran nousee siitä lattiasta ylös ja kaikki on mopattu.

Siihen päälle pitää laske ns. APUAIKA eli kuinka kauan siivoojalta menee siirtyä rapusta toiseen, laittaa välineet valmiiksi ja takaisin työn jälkeen.  Kertoimena käytetään yleensä  .08,  .10 tai  .12. Jos aikaa tarvitaan esimerkiksi vaikka yhdistelmäkoneen siirtämiseen kerroksesta toiseen hissillä, sitä ei lasketa siihen siivousaikaan vaan siihen apuaikaan. Kerroin on sitä isompi mitä enemmän on tehtävää ennen kuin pääsee oikeasti siivoamaan. Siis mitoituksen mukaan kohteessa ollaan tuo siivousaika + apuaika. Jos lasketaan apuaika tuon  .10 mukaan niin työaika 100min x apuaika .10 = 10 minuuttia eli työaika kohteessa on 110 minuuttia eli 1h 50 minuuttia.  Mitoittaja saa palkkansa oikein lasketusta ajasta ja työnantaja jatkaa tästä.

Vaan mitä tekeekään työnantaja. Ensin se vähentää minuutin jokaisesta kymmenestä minuutista, jää 9 minuuttia/rappu. Ei kuulosta paljolta, mutta laskekaapa mitä se tekee vuositasolla kun niitä rappuja oli se 10 kpl ja kaikki mopataan kolme kertaa viikossa koko vuoden. Ja tämä vain yhden siivooja osalta. Eli työaikaa jäi 90 minuuttia. Sitten se pienentää tuon apuajan  .10 > .08 jolloin sitä jääkin enää siitä 90 min kokonaisajasta 7.2 minuuttia jonka se vielä pyöristää tasan 7 minuuttiin. Työaika on näin laskien lyhentynyt ja onkin enää 97 minuuttia eli 1h 37 minuuttia. Siis on jo kiire. Pahimmissa tapauksissa työnantaja jättää huomioimatta koko apuajan ja antaa siivoojalle ajaksi pelkästään siivousajan lyhennettynä eli 1h 30 minuuttia. Työaikaa on näin lyhennetty 20 minuuttia. Ja on vain vähän pienennetty apuaikaa ja otettu se 1 minuutti/rappu pois. Yhden rapun osalta vaikutus ei tunnu isolta, mutta kokonaisajassa huikean eron huomaa. Työnjälki vain huononee ja eikä niiltä reklamaatioilta kohta voida enää välttyä.

Kaiken lisäksi tämä tulee pitkässä juoksussa työnantajalle tosi kalliiksi. Sairastumme ja väsymme liian kovista tehoista ja vanha, hyvä me-henki on kadonnut työpaikoilta lähes kokonaan. Sijaisen palkkaaminen sairaslomien ajaksi, sairaslomapalkat, työterveyslääkärin palkkiot ja ennen kaikkea jatkuvasti uuden työntekijän ohjaaminen ja perehdyttäminen tulee työnantajalle tosi kalliiksi. 

Ja kaikki vain tuon yhden säästyneen minuutin takia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti